Märkligt! men jag gillar det!

"Jag blir förvånad över min egen reaktion då jag går in på ordklasser.se och finner min länkade text... Jag har ju gjort egna upplägg på blogg.se en tid och borde väl inte så barnsligt dra på mun då jag ser och läser den text du lagt upp i ordklasser.se. Känns stort att se en eget producerad text i någon annans blogg... märkligt! men jag gillar det, ha, ha, ha, ha! Tack för det Peter!"

http://www.ordklasser.se/noveller.php
Annans blogg, Bloggare, Egna tryckta ord, Egna upplägg, Länkad text, Noveller, Ordklasser;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Mingel, mingel, mingel!

Den 15 maj 2012, 19:00...

Ett mingel med dryck och tilltugg, skrivövningar, författare på scen, korta föreläsningar, intervjuer, frågor från publiken, erfarenhetsutbyte, möjlighet att sälja böcker för medverkande författare....

(Det kommer att bli inträde för att täcka upp lokalkostnad och tilltugg, max 250 kr)

Är du författare och vill hålla ett föredrag eller bli intervjuad på scen? Kontakta Ann Ljungberg (http://www.facebook.com/AnnLjungberg)

Bekräfta anmälan och betala HÄR: http://simplesignup.se/event/11838-skrivmingel-i-stockholm-15-maj

Om du inte vill betala med kort går det bra att sätta in avgiften 230 kr på bg 5005-8726.

Anna Witlock i Stockholm - 
http://gamla.bygdegardarna.se/forening/annawhitlock/

Karta för att hitta dit -

http://gamla.bygdegardarna.se/forening/annawhitlock/Whitlock2.jpg

Buss2, som stannar vid föreningshuset Anna Whitlock -
http://www.stockholm.se/-/Sok/?q=Buss+2&uaid=3267D4BA7B4BAC30C1AFAD4740E3E050:3137322E32302E3135312E313132:5246398350169668659 -

Ann Ljungberg, Författares föredrag, Intervjuad på scen, Mingel i Stockholm, Witlock i Stockholm;
Ingen har kommenterat än bli den första!

En SÅDAN man i byrålådan!

Bryt ned alltihopa i små tidssegment säger John Ajvide!

Tidssegment nästan som i slowmotion, menar han… Små, små, tillsynes ovidkommande detaljer som på sitt sätt beskriver just hur det där ögonblicket känns. Så att det inte bara blir ett obrutet flöde av äckelpäckel och otäckhet… Hmmm… Hitta rytmen! Var på flera olika nivåer samtidigt, vräk inte bara på med en massa slask!

Jahaja, men det gör jag ju redan som tur var! Eller det tycker jag själv i alla fall, jag brukar ju försöka hålla mig till ungefärligen en A4:a sida för varje specifik händelse… det kan väl inte anses som att ”vräka” på? eller? En av mina handledare inom skrivtekniken har till och med påstått att jag ska vara en ”mästare” i just det där med att gestalta en händelse. Antingen så är det faktiskt så… eller så känner hon min osäkerhet och vill liksom ”trygga mig” på något sätt?

Skapa personer som man bryr sig om

Att skriva otäckt handlar om karaktärsskildring menar John och ger ett exempel: ”Det är mycket otäckare om någon man bryr sig om trampar på en spik, än om någon man inte bryr sig om blir attackerad av en haj.”

Det håller jag verkligen med om, men iscensätter jag det på det sättet när jag skriver? Till och med en van författare som John kan ju sitta och läsa saker han skrivit för sig själv och tycka att det då är bra, när han sedan läser samma sak för sin hustru tycker han att det är skit.

Jamenjustdeja… Var hittar man en hustru villig att… Ja, ja, ja…

Hitta en egen metod

Då ska vi se här…

John planerar sina böcker en bit i taget och oftast samlar han på sig ett gäng scener eller bilder som han vill ha med i boken. Han samlar och sparar i filer, mappar och kataloger på datorn och det låter ju vettigt! Sedan sätter han sig ned och fyller ut, ”letar” fler scener som passar för att få en grundläggande känsla för historien, åsså planerar han bara för en 10-20 sidor i taget…

Ja, där kan jag ju faktiskt lära mig något, för den där nedrans bromsen den är svårnådd den, för min egen del. Någon ”tydligare” plan säger han sig inte ha… Fridens liljor!!! Nu får jag då verkligen ta och skärpa mig här, känner jag!

Min egna metod är förvisso min egen…

Men jäsiken så mycket jobb jag då lägger ned i onödan? Jag har 3… TRE!!! fullsmockade pärmar med underlag som jag plockar ur under tiden jag skriver och jag funderar icket ett skapandes dugg, jag skriver! Jag vet inte hur många år jag samlat underlag för att komma i rätt stämning så förvisso kan man väl säga att jag både skapat karaktärer, scener och miljöer på mitt sätt? Under tiden liksom! Visst???

Däremot kan det gå en hel vecka och mer innan den där skrivarlusten återkommer efter en paus, inte bra, inte bra! John funderar t om över hur en dialog ska se ut! Himlars öde vilken fattig planering och otydlig ”plan” jag har…

John: ”Vissa dagar tar de två timmar innan jag ens börjar skriva. Men när jag väl kommer igång är det bara att lägga ord till ord, mening till mening. I princip vet jag hur en scen ska vara beskriven när jag börjar jobba, och då får jag nästan alltid till den rätta känslan."

En sådan man i byrålådan vore helt klart inte fel?

Egna metoder, Hitta rytmen, Karaktärsskildring, Massa slask, Ovidkommande detaljer, Planera böcker, Skapa personer, Skrivtekniken, Tidssegment;
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!