Kvinnor för öppna hus!

 Inget snack om saken... Time goes by... åtminstonde i Skellefteå... 
 
 
 
 
 
 
Vi lever ju bara en gång, vah? Och visst är det är det väl svårare att ångra... det man INTE gjort, än det man faktiskt HAR gjort. Naivt gott eller dåligt?! det får man ju ändå lov att faktiskt acceptera?! Jaamen... bäst det är så ligger man där döende och inser hur mycket man inte hunnit med? erkänna får man i alla fall att vi alla är döende? Döende i och med att vi faktiskt föds, fast det låter kanske väl så deppigt? men så äääär ändå fallet! Det handlar bara om när och var och hur. Så sker ändock, om vi så försöker trolla med knäna! 
 
Roligare är det att återigen presentera Åsa och Monica, i Mens Night 2:
 
 
Jahmenalltså... går du inte på den här föreställningen, missar du något verkligt allvarligt menat ur livet - humor!
 
 
Skellefteå, Skellefteå och annat, Spirorna;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Boktips av Bibliotekets vänner...

Det här är några av de böcker som bibliotekarierna tipsar om:
 
Lotta Abrahamsson: Tänk om
Författaren Lotta Abrahamsson fick sina diagnoser, Aspergers syndrom och ADHD först i vuxen ålder. Hon gick i skolan under 70- och 80-talen, då diagnoser i stort sätt inte ställdes. I boken utgår hon från sina egna erfarenheter av att växa upp och leva med diagnoser. Med hjälp av goda strategier och rutiner har hon lyckats i karriären och även klarat av att hålla samman sin vardag. För att vi ska kunna uppnå målet med att ge alla barn en likvärdig utbildning, kan vi gemensamt behöva utarbeta strategier, metoder och rutiner för barn med neuropsykiatriska diagnoser, särskiklt när det gäller det sociala samspelet. Tänk om ger en unik inblick i de problem och möjligheter som barn med dessa diagnoser kan möta. Du får konkreta förslag på vad du bör tänka på för att ni gemensamt ska kunna möta utmaningarna i vardagen och lägga grunden för ett livslångt lärande. Boken visar också praktiska verktyg, som hjälper dig att ge barnen nycklar och lösningar till ett fungerande socialt liv. De bygger på att barnens funktioner inte ses som hinder, utan istället tas tillvara som förmågor.Lotta Abrahamsson är en mycket efterfrågad föreläsare, utbildare och pedagogisk metodhandledare. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med elever som har någon form av autism och/eller ADHD.
 
José Saramago: Baltasar och Blimunda
Det unga tu möts i 1700-talets Lissabon när Blimundas mamma ska deporteras till Angola, dömd för häxeri. Baltasar är en soldat som mist handen och Blimunda har förmågan att skåda in i människors inre på fastande mage. De blir omedelbart förälskade i varandra och mötet blir begynnelsen till den kärlekshistoria som dominerar hela boken. “Baltasar och Blimunda” handlar dock om mer än bara parets förhållande – även om det är detta som håller samman en ganska splittrad historia. Det handlar också om Portugals historia, ett magnifikt klosterbygge och en magisk flygmaskin. Varje enskild bihistoria är intressant nog för en egen bok eller novell och hade förtjänat ett bättre öde än att buntas samman med en massa annat.

Günter Grass: Mitt århundrade (ännu ej på svenska)
Nobelpristagaren Günter Grass brukar oftast skriva långa, stort anlagda romaner, som Blecktrumman, Flundran, En invecklad historia. Men hans nya bok är annorlunda. Den är en samling korta historier ? en för varje år under 1900-talet. Mitt århundrade ? det vill säga det slutande seklet sett ur Günter Grass synvinkel, som inte alltid är den mest självklara eller okontroversiella. Historierna framförs av ständigt nya gestalter; ibland är det också Grass själv som berättar. Stort och smått under århundradet behandlas, men alltid så att de små händelserna avspeglar något större och de stora röjer sin närvaro i det lilla. Som så ofta hos Günter Grass rör sig flera historier samtidigt, i samverkan och i strid med varandra. Och händelserna berättas inte alltid det år då de inträffade. De spänns ut mellan det år det handlar om, det år då de återberättas och den tid som är läsarens egen, mitt i sekelskiftet. I ett myller av kända och okända, glömda och ihågkomna gestalter växer en levande historia fram. Mitt århundrade är en tillgänglig, öppen roman, skriven med mästarens lätta handlag. Som krönikör liknar Günter Grass ingen annan, men den värld han beskriver är anmärkningsvärt lik vår.
 
Richard Swartz: Ett hus i Istrien
A wild and quixotic novel about real estate, marriage, and obsession. "A House in Istria" is a crazily comic novel about a man, his long-suffering wife, and his fixation with buying the abandoned house next door. But, in this Croatian region of Istria, the neighbors frown upon the husband as a Westerner who knows nothing about Balkan history or the area's deep blood feuds. "Forget that house," they tell him: "It's not for sale."Svenska Dagbladets korrespondent i Östeuropa har skrivit en roman där balkankrigen bildar bakgrund. Den yttre handlingen är ett husköp, som utförs av mannen i ett förhållande, men allt beskrivs av kvinnan.
 
Stefan Andhés senaste bok heter Oj, vilka loja lejon
I sin senaste kåserisamling bjuder Stefan Andhé läsaren på både nostalgiska strövtåg i det förgångna och bitskt skarpsynta iakttagelser av samtida dårskaper.
 

Gunilla Wahlgren tipsar: Adams bok
Det här handlar om en bok som aldrig blev skriven, om varför den aldrig blev skriven, om den barndom och allt annat som gjorde att Adam inte kunde skriva den. Boken handlar om Åsa och Adam och deras liv under Adams maniska och depressiva tillstånd. Om deras kärlek, förtvivlan, ilska och ångest i sjukdomens många faser och kampen mot sjukvårdssystemet. Den innehåller mycket som är skrämmande men också mycket, mycket kärlek, humor och medkänsla och ger en naken och uppriktig bild av det manodepressiva beteendet förhoppningsvis till hjälp för andra i samma situation. Birgitta Stenberg har bidragit med stöd , kärlek och vänskap genom allt som hänt för att boken skulle komma till stånd. Adam: Livet bara mal och mal. Jag tänker ibland give us a breake. Från allt. Inga naglar som växer. Inget hår som växer. Jag skulle vilja dö. Inte från dig, men från mig. Åsa: Jag är rädd för hans patientanpassade sjukhusuppenbarelse, en människa som jag inte känner igen.

 

En orolig själ 
Kay Jamison: Häftad populäutgåva av professor i psykiatri. En internationell auktoritet på manodepressiv sjukdom, ger här ett märkligt och högst personligt vittnesbörd: En skildring av hur hon själv sedan unga år brottats med manodepressivitet och hur den kampen format hennes liv. Det mörka ämnet till trots, genomsyras boken av en stor portion humor. Författaren tar oss med in i den lika fascinerande som skrämmande värld som den här typen av vansinne utgör en värld där den ena polen är det lockande tillstånd där tankar och känslor inte vet några gränser, och den andra en öken av livlös förstening där döden ofta framstår som den enda utvägen. Kay Jamison drabbades av sin sjukdom när hon var sjutton år, och den följde henne genom skolår och universitetsstudier, genom passionerad kärlek och gränslös sorg, genom maniska skov och ett självmordsförsök som sånär kostat henne livet. Hon beskriver också det plågsamma dilemma som sjukdomen ställde henne inför: att ta litium, en medicinering som innebar att hon gick miste om topparnas hänförelse. Hon hade dessutom lärt sig att en bra flicka reder sig själv, dvs utan medicin. Men med hjälp av kunskap, livsvilja, adekvat medicinering och, mer än något annat, kraften från ett kärleksfullt förhållande finner hon vägen till ett meningsfullt liv. Översättning Per Rundgren

Ingen har kommenterat än bli den första!