Visst känner man sig en aningens... efter?

Redan Aristoteles (300-talet före Kristus!) beskrev hur en berättelse skulle byggas upp för att få den bästa effekten... Han delade in berättelsen i början, mitt och slut och poängterade hur han tyckte karaktärsutvecklingen skulle se ut och inte! Inte illa Aristoteles! Inte illa!!!
 
Och sedan dess har många gjort precis samma sak, så det bör ju kanske gå ann att påstå att så SKA det vara? Det har blivit läran om hur man bygger upp en berättelse på ett ändamålsenligt sätt helt enkelt!
 
Tid har gått och det har funnits en mängd olika redaktörer som både utan och med regler har hjälpt oss författare att förbättra berättelser: Historia, Dramaturg och Manusdoktorer... punkt slut!
 
Den yrkesbenämningen - Dramaturg, kommer från "Dramatourgos" vilket ursprungligen kommer från dramatiker, alltså en skådespelsförfattare. En med omfattande kunskaper inom teatervetenskap och väl insatt i teaterhistorien. Genrer, upphovsmän och speciella omständigheter naturligtvis. Och efter ett tips från coachen, så att säga, så skaffade jag mig just en sådan!
 
Men i mitt fall heter det lektör, en manusdoktor för att vara rak. Hennes jobb är då att hjälpa mig, som den redan utgivna författare hon är, med feedback så att storyn: - blir strukturerad och utan tråkiga transportsträckor - blir klarare för läsarens förståelse - håller ett korrekt språk
 
Tack och lov! så är det högst ovanligt att en författares verk blir producerat utan flertalet omskrivningar. Det känns faktiskt bra att kunna förlita sig på sådan, då jag kan vara rätt hård med mig själv många gånger. Jag skulle aldrig bli klar med detta överhuvudtaget om hon inte sparkade mig i ändan...
 
En lektör, lite mordernare? som pekar mot ett textstycke och hytter pekfingret åt mig, innebär i mitt fall, att jag faktiskt skärper till mig och tar mig i kragen... ordentligt! Och gör färdigt det jag en gång påbörjat.
 
För precis som många andra skribenter vill jag ju faktiskt i framtiden se det som mitt yrke, OCH klara av att leva på det. Konstigare än så är det inte. Men det gäller ju kanske att finna den lektören som passar en själv och personligen har jag haft tur som "stötte" ihop med densamma på en enda gång.
 
Nästan all västerländsk teater och film följer ovanstående, då konsten ÄR att berätta en handling så att den fängslar. I någon form ska man ana huvudkontflikten och väcka förväntningar och jag TROR att jag har lyckats med det, men man blir onekligen en aning förstoppad i hjärnbarken då man går in i detta med att skriva.
 
Sen kommer presentationen då man får faktat och sammanhangen kring karaktärerna och det kan faktiskt få en att fundera en aning.
 
Så blir det då en grundlig djupdykning där både hjältar och skurkar beskrivs mer ingående, drivkraft, konflikt... sympati eller avsky?
 
Sen en upptrappning med ökat tempo och upptrappade konflikter... tjaaa? har jag lyckats med det? Jag menar, klimaxet/konflikterna/avgörandet? Det utlovade anslaget som ska infrias? Presentationen och fördjupningen som ska bekräftas, upptrappningen som ska nå sin kulmen.. Avrundningen... lugnet efter stormen, känslor av sorg eller triumf... utredda sidokonflikter och relationer som ska redas ut eller brytas... Hmmm???
 
Berättelsens premiss, jag vet inte ens om jag har en klar sådan... fast en premiss är väl aldrig klar? En premiss ÄR ju en premiss, eller hur?
 
Berättelsens budskap, himlars öde! "Brott lönar sig aldrig", jag vet inte om tanitter bryr sig vare sig om något brott eller lön? Gjorde man det under 1100-talet? Näää?!
 
Överaskad blir man i alla fall helt klart! Kommer min underbara lektör fram till att jag behandlat någon del i modellen på "ett nytt sätt", så är jag den siste att bli förvånad. Det är då sant!
 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Visitera Askersund...

... för det är där det händer!
 
 

Lördag den 20 juli 2013 i Askersund

En heldag för hela familjen! Minitivoli, säljare, utställare, underhållning m. m.
 
http://www.visitaskersund.se/evenemang/evenemangskalender/
 
 

Veteranfordonsträff

Tisdag 11 juni 2013, kl. 18.00. Hamntorget, Askersund

Alla typer av veteranfordon är välkomna.

 

http://www.visitaskersund.se/evenemang/evenemangskalender

 

Hjulångaren Eric Nordevall

Lördag 15 juni 2013, kl. 14.00. Hamnen, Askersund

Hjulångaren Eric Nordevall kommer till hamnen i Askersund. Hjulångaren är en nybyggd replika av skeppet som sjönk 1856 och ligger på 45 meters djup vid ön Jungfrun i Vättern.

http://www.visitaskersund.se/evenemang/evenemangskalender

 

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Sandhamn Seglarhotell...

Skrivarhelg med Tidningen Tara... den BLIR av... Norrländaren kommer sig iväg!!!
 
- TACK mina vänner!!! Och nej! jag ÄR verkligen tacksam, säkert! Visst hoppas jag kunna bjuda igen, helt klart! Men ni tror nog mer på mig än vad jag gör själv är jag rädd... PUSSOCHKRAMAR!!!
 
"Den 15-17 November kommer Sandhamn Seglarhotell och Bonnier Tidskrifter arrangera en skrivarhelg för dig som vill prova på en författarkarriär.
 
Några av våra namnkunniga författare Viveca Sten, Simona Ahrnstedt och Sören Bondeson leder seminariet och vi varvar med härliga upplevelser på ett Sandhamn i höstskrud och med tillgång till pool & relaxavdelningen på hotellet.
 
RESFAKTA:
Datum: 15-17 november 2013
Pris: För prenumeranter 4 900 kr med del i dubbelrum (enkelrum 5 900 kr)
I priset ingår: Två övernattningar på Sandhamn Seglarhotell Specialkomponerat kursprogram med föreläsningar och seminarier Transport Stockholm-Sandhamn t/r Samtliga måltider i programmet (dryck tillkommer)
 
Tillgång till hotellets pool / relaxavdelning. En välfylld goodiebag!
 
Boka gärna via vår bokningsfunktion och ange aktuellt datum eller klicka på länken här
 
Program 15/11 16/11 17/11 16:00 Avresa mot Sandhamn 8:00 Frukost 8:00 Frukost 18:00 Ankomst och incheckning 12:00 Lunch 11:00 Avresa mot Stockholm 20:00 Middag i Seglarrestaurangen 20:00 Midddag i Seglarrestaurangen.
 
För att boka enkelrum eller två personer i dubbelrum - klicka på bokaknappen och välj 15-17 nov och fullfölj bokningen. Åker du själv och vill du boka del i dubbelrum? - kontakta oss för mer info - rummen fördelas innan ankomst!"
 

Sandhamn Seglarhotell AB
http://www.sandhamn.com/kontakta-oss


Växel/reception: 08-574 504 00

Seglarrestaurangen: 08-574 504 21

Konferensbokning: 08-574 504 10

Fax: 08-574 504 50

Destination Sandhamn:
http://www.destinationsandhamn.se/
http://www.destinationsandhamn.se/service-tjanster
http://www.sandhamnsguiderna.com/
Båttaxin:
http://www.destinationsandhamn.se/service-tjanster/transporter/sandhamns-battaxi 
Cinderellabåtarna:
http://www.destinationsandhamn.se/nyheter/enklare-att-ta-sig-till-sandhamn
Båtturer:
 http://www.sandhamn.com/batturer-mot-sandhamn
Norrländaren kommer sig iväg, Sandhamn i höstskrud, Simona Ahrnstedt, Skrivarhelg med Tidningen Tara, Sören Bondeson, Viveca Sten, pool & relaxavdelning, seminariet;
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!