För några månader sen...

"...var jag på jobbkonferens i Holmsund utanför Umeå och fick då lyssna jag på en föreläsning av författaren Annica Wennström som rörde mig djupt.
 
Hennes bok Lappskatteland var som att läsa en slags större version av de saker hon sa på föreläsningen, om hur det är att vara samisk i Sverige då och nu. Om utanförskapet, att ses som mindre värd eller inte som en hel människa.
 
Lappskatteland börjar på 1800- talet med förskjutning och förakt, både från staten och nybyggarna, och slutar med att en kvinna letar upp en släkthistoria som föräldrar och förfäder skämts för i generationer. Även boken rörde mig djupt."
 
http://elilaserochskriver.se/minirecensioner-4-om-glomda-kvinnor-och-bortglomd-historia/
 
---
 
"En ung kvinna finner nötta men vackert vävda skoband i en ask på sin mors vind. Hennes mamma, som aldrig velat kännas vid sitt samiska ursprung, förnekar att hon vet varifrån banden kommer, men kvinnan känner att de bär på en historia och börjar nysta i sin släkts förflutna.

Lappskatteland är en släktkrönika och kärlekshistoria som spänner från 1860-tal till nutid- en ovanligt driven debut. På ett vackert och avskalat språk berättar Annica Wennström om fyra generationer kvinnor med starka band mellan sig, men också en förnekelsens historia som gör det omöjligt för dem att nå varandra, och att förlåta."
 
https://www.goodreads.com/book/show/3199238-lappskatteland?from_search=true
 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Här är information till...

" ...dig om veckan som gick på din hemsida  http://www.ninnan.se –  från den 21. nov, 2014 till den 28. nov, 2014.
  • Denna vecka visades dina sidor och fotoalbum totalt 1168 gånger.  
  • Dina sidor och fotoalbum har visats totalt 35246 gånger sedan du upprättade din hemsida."
 
Ingen har kommenterat än bli den första!